Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Egypercesek a természettudomány berkeiből
Sherry Seethaler: 160 tudományos válasz őrült kérdésekre

160_tudomanyos_valasz.jpgReggeli kávé mellé, buszra várva, uzsonna­szünetre vagy éppen főzés közben remek olvasmányt jelentenek e rövid kis írások, amelyek mind-mind rávilágítanak egy tudományos kérdés nyitjára.

Szívesen olvasok tudományos érdekességeket – még talán a reál osztályos múltam hozadéka –, így nagyon megörül­tem, amikor kölcsönkaptam Sherry Seethaler könyvét. A szerző heti rendszerességgel válaszol olvasói levelekre a San Diego-Union Tribune magazinban, s a kétkötetnyire duzzadt cikkeiből válogatott a hazai kiadó a jelen kiadvány összeállításakor.

A 160 rövid írást 14 témakörre osztva olvashatjuk a zseniális találmányoktól a biológiai érdekességeken át a csillagászati jelenségek magyarázatáig. Mindegyik cikk elején találunk egy figyelemfelkeltő kérdést, ezt követi a tényleges olvasói kérdés valamivel hosszabb terjedelemben, majd pedig az egy-két oldalas válasz.

Én rendszerint A–Z-ig olvasok mindent (munkámból kifolyólag még a szótárakat is), ám kivételesen a többi olvasót nem biztatnám erre. A kötet írásai önmagukban is megállják a helyüket, így sokkal izgalmasabb, ha csak bele-belelapozgatunk, és azokat az írásokat olvassuk el teljes terjedelmében, amelyek valóban érdekelnek bennünket.

Nehezen tudnék egyetlen kedvenc fejezetet kiemelni, mert szinte mindegyikben találtam olyan írást, ami vagy segített feleleveníteni a korábban tanultakat, vagy teljesen új információkkal szolgált. Előbbire példák a Miért meddő az öszvér? vagy a Hogyan játszik velünk a délibáb és a szivárvány? kérdésekre adott válaszok, utóbbira pedig a Honnan kapják a nevüket a hurrikánok? vagy a Miért zavar éjszaka jobban a zaj? című cikkek.

Ritkán, de előfordult, hogy maradt némi hiányérzetem: amikor a szerző mintha a válaszadás során olyan messziről indult volna, hogy nehéz volt követni, valóban válaszolt-e a kérdésre. Persze nyilván vannak olyan témák, amelyekre a tudomány mai állása szerint nem lehet teljesen egyértelmű, egzakt választ adni. Az Érdemes-e kapcsolgatnunk magunk után a lámpát? kérdésre konkrét számadatokkal lehet szolgálni, míg a Mit csináljunk, ha egy üstökös közelít a Föld felé? (hosszabban: Elkerülhető-e az ütközés, ha egy égitest a Földhöz vezető pályán mozog, vagy a becsapódás kivédhetetlen?) kérdés esetében a szerző előbb a Föld múltjából hoz példákat becsapódásokra, majd a NASA földközeli objektumokat figyelő programjáról ír. Az, hogy a Szabad-e húst ennünk? kérdésnél nem foglal egyértelműen állást, teljesen érthető, ehelyett a hús élettani hatását részletezi, majd kitér vallási és erkölcsi megfontolásokra.

Nem szükséges természettudományos érdeklődéssel bírnia annak, aki leveszi a polcról ezt a kötetet. Bőven elég, ha kíváncsi a körülötte lévő világ működésére. És hamar rá fog jönni: ezek az őrült kérdések bármelyikünk fejében felmerülhetnek.

Sherry Seethaler: 160 tudományos válasz őrült kérdésekre. Fantasztikus találmányok, orvosi rejtélyek és egyéb érdekességek. Fordította: Garamvölgyi Andrea. Budapest, HVG Könyvek, 2012. 276 oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr336965205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása