Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Magyar írók és sikeres műveik az életkor függvényében

A ShortList.com érdekes statisztikát közölt arról, hogy 60 világszerte ismert író vajon hány éves volt, amikor a legsikeresebb művét kiadták. Ezen felbuzdulva kíváncsi lettem, vajon a magyar írók mikor robbantak be a köztudatba. A Nagy Könyv 2005-ös adatait vettem alapul, hiszen ez a lista az átlagos magyar olvasó véleményét tükrözi. A 100 legnépszerűbb regény 31 magyar szerzőjének műveiből állt össze az alábbi statisztika. Ha közülük valakinek további műve is bekerült a 25-ös listába, azt a regényt is felvettem – erre utal a regények száma. Jókai Mórtól például négy regény is felkerült a legnépszerűbbek közé, de a legkedveltebbet, Az arany embert (1873) 48 éves korában adták ki.

 

Úgy tűnik, a többség a harmincas-negyvenes éveiben adta ki népszerűvé vált regényeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy korhoz lenne kötve, hogy valaki maradandót alkothasson. Jókai Anna például 66 éves volt, amikor megjelent Ne féljetek (1998) című kötete, ami A Nagy Könyv szavazáson 97. lett. Szabó Magda pedig még 85 éves korában is le tudott tenni olyan regényt az asztalra (Für Elise, 2002), ami elnyerte az olvasók tetszését.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr107107205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása