Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Öt könyv, ami elgondolkodtat
Friss megjelenések 2018 június-júliusából

pexels-photo-297755.jpegMiután az év első felében lezajlottak a nagy könyves rendezvények (könyvfesztivál, könyvhét), nyáron jellemzően kevesebb újdonsággal rukkolnak elő a kiadók. Ezek közül válogattam össze öt olyan kiadványt, amely izgalmas olvasmánynak ígérkezik.

 

hbr_empatia.jpgHarvard Business Review Press: Empátia (Empathy). Harvard Business Review Pszichológiasorozat 4. Fordította: Hegedűs Péter. Budapest, Édesvíz, 2018. 142 oldal.

A Harvard Business Review gondozásában látott napvilágot az Emotional Intelligence Series (Érzelmi Intelligencia Sorozat), amelyet magyarul az Édesvíz Kiadó jelentet meg. A sorozat kimondottan a munka világára összpontosít: hogyan birkózzunk meg az érzelmekkel, hogyan kezeljük a nehéz helyzeteket, és általánosságban véve hogyan érezzük jól magunkat a munkahelyünkön. A rövid cikkeket magába foglaló kötetekből júniusban már a negyedik jelent meg Empátia címmel (az eddigiek: 1. Tudatosság, 2. Boldogság, 3. Rugalmasság). Daniel Goleman nyitó írását követően (Mi az empátia?) a további kilenc cikkben olyan témákról olvashatunk, hogy miért jobb együttérző vezetőnek lenni, mint nyersnek, miképp csökkenti az empátiát a hatalom, vagy épp hogyan használható az empátia a terméktervezésben.

 

a_foldrajz_fogsagaban.jpgMarshall, Tim: A földrajz fogságában – Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról (Prisoners of Geography – Ten Maps That Tell You Everything You Need to Know About Global Politics). Fordította: Makovecz Benjamin. Budapest, Park, 2018. 348 oldal.

Ez a kötet nem az interneten oly népszerű vicces térképekkel foglalkozik (például melyik nemzetnek mi a kedvenc itala), hanem a hangsúly a földrajzon van. Ha a múlt és a jelen történelmét-politikáját szeretnénk jobban megérteni, nem elég a társadalmi jellemzőkből kiindulni, igenis tudnunk kell hozzá egy-egy ország földrajzi adottságait is. Nem mindegy például, hogy az országhatárt egy magas hegység jelöli ki, vagy egy vékony kis ér, amin könnyű átkelni. Tim Marshall brit újságíró, tudósító és külügyi szakértő közérthető stílusban ismertet meg bennünket különböző területek (köztük Európa, Oroszország és az Egyesült Államok) földrajzi viszonyaival és azok hatásával a politikai folyamatokra.

 

hiteles_es_helyzethez_illo_kommunikacio.jpgFriedemann Schulz von Thun: Hiteles és helyzethez illő kommunikáció – Személy, szituáció és belső csapat (Miteinander reden 3. – Das „Innere Team” und situationsgerechte Kommunikation – Kommunikation, Person, Situation). Fordította: Schulcz Katalin. Budapest, Háttér, 2018. 386 oldal.

Friedemann Schulz von Thun legújabb kötete a Miteinander reden (Egymással beszélgetünk) sorozat harmadik tagja. Ebben a könyvben arról olvashatunk, hogyan kommunikáljunk „helyesen”, melyik szituációban miként érdemes kommunikálni, és hogy milyen „belső felállással” veszünk részt benne. Ugyanis minden kommunikáció két szinten zajlik: egyrészt két ember között, másrészt az emberen belül. A könyv segít, hogy megértsük, hogyan hozhatjuk összhangba a belső kommunikációnkat az adott helyzettel. A kötetet számos aranyos, krumpliorrú emberkés rajz teszi szemléletesebbé.

 

off.jpgTanya Goodin: Off – Digitális elvonókúra egy teljesebb életért (Off – Your Digital Detox for a Better Life). Fordította: Csomós János. Budapest, Kossuth, 2018. 112 oldal.

Viszonylag könnyed olvasmány ez, amit akár a strandra is magunkkal vihetünk, hogy legalább ne a telefonunkat nyomogassuk napozás közben. Az internet- és kütyüfüggőség napjaink általános problémája, amitől nehezen szabadulunk, hiszen munkánkat és magánéletünket egyaránt átszövi a modern technika. Fontos azonban, hogy találjunk olyan alkalmakat, amikor ki- és lekapcsolódhatunk, mert a folytonos online jelenlét, a fél szemmel figyelt e-mail- és csetablakok, a fél füllel neszelt mobilzajok mind-mind elvonják a figyelmünket, így semmire sem tudunk teljességgel koncentrálni, ez pedig hosszú távon nagyon fárasztó. Az Off sok színes képpel és rövid útmutatásokkal terelget minket, ötleteket adva, hogyan próbáljunk meg visszatalálni a való életbe.

 

zero.jpgMarc Elsberg: Zero – Tudják, mit teszel (Zero – They Know Everything You Do). Fordította: Torma Péter. Budapest, Animus, 2018. 432 oldal.

Ha mégse sikerülne elszakadni az online világtól, a Zero antiutópiája figyelmeztet bennünket, mivé válhat a valóságunk. A bűnügyi történet gyilkossággal indul: egy fiatalnak azért kell meghalnia, mert az okosszemüvegével azonosított és üldözőbe vett egy körözött bűnözőt. A főhősnőnk Cynthia Bonsant újságíró, aki egy közösségi oldal üzemeltetői után nyomoz, amely gyanúsan visszaél az ingyenesen rendelkezésére bocsátott adatokkal. Nem nehéz párhuzamot vonni napjaink online felületeivel, és érdemes elgondolkodni, vajon mi mindenre lehet használni azt a rengeteg információt, amit jóhiszeműen megadunk magunkról, miközben azt hisszük, nem kell fizetünk az oldalak és appok használatáért.

 

A borítókép forrása

Rawpixel.com fotója a Pexels.com-ról

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr8614154387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása