Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Kalauz a szorongásoldáshoz
Corinne Sweet: Nyugalomnapló

nyugalomnaplo_boritokep.png

Sokunk életét megnehezíti a túlzott szorongás, de lehet tenni ellene. A Nyugalomnapló röviden összefoglalja a szorongás mibenlétét, és instant tippekkel segít felülkerekedni rajtuk.

A hosszúkás alakú, lekerekített sarkú, A/5-ös könyvecskét az alcímnek megfelelően (Szorongásoldó gyakorlatok – bárhol, bármikor) könnyedén magunkkal vihetjük, hogy menet közben is belelapozhassunk. Sok rövid fejezetből áll, amelyeket szürkéskék rajzok szakítanak meg, így meglehetősen hamar végig lehet olvasni.

A könyv célja, hogy segítsen felismerni a szorongást, és olyan technikákat javasoljon, amelyekkel oldani tudjuk ezt az érzést. A Bevezetésből megtudhatjuk: az életünk szükséges részét képezi bizonyos mértékű szorongás, így nem kell arra törekednünk, hogy teljes mértékben kiküszöböljük.

Szorongást sok minden kiválthat, és a megoldás is többféle lehet. Szoronghatunk például a médián keresztül folyamatosan ránk ömlő hírek miatt – ez esetben érdemes hosszabb-rövidebb időszakokat beiktatni, amikor kizárjuk ezeket az ingereket. De aggódhatunk a múlt-jelen-jövő miatt is, például a „Mi lett volna, ha…?” kérdésen rágódva – ez tulajdonképpen egy rossz szokás, amit apránként meg lehet változtatni.

A kötet második felében két konkrét szorongáscsökkentő módszerrel is megismerkedhetünk: ezek a kognitív viselkedésterápia és a mindfulness. Az előbbi lényege, hogy a gondolkodásmódunk megváltoztatásával képesek vagyunk a viselkedésünket is megváltoztatni. Ha fenyegetve érezzük magunkat, szorongást válthat ki – például félhetünk a nyilvános szerepléstől. A kognitív viselkedésterápiát alkalmazva ilyenkor érdemes szembenéznünk a félelmünkkel, vagyis kiállnunk a nyilvánosság elé: ha egyszer sikerül, és nem is olyan rossz élmény, azzal máris csökkentettük a szorongásunkat.

A mindfulness, vagyis tudatos jelenlét lényege, hogy a figyelmünket az „itt és mostra” irányítjuk. A két módszer ötvözésével jött létre a tudatos jelenléten alapuló kognitív viselkedésterápia. A könyv utolsó néhány fejezete e módszer mentén vázol fel konkrét szorongáscsökkentő technikákat. Például ha főként esténként tör ránk a szorongás, és emiatt nehezebben tudunk elaludni, érdemes öt lépésből álló esti rutint kialakítani, amely így összekapcsolódik az alvással, és a rutin végeztével könnyebb lesz álomba szenderülni.

A Nyugalomnapló az önsegítő könyvek sorába illeszkedik, instant szorongásoldó eszközként remekül használható. Mint az ilyen típusú köteteknek általában, az a lényege, hogy megállásra kényszerítsen, elgondolkodtasson, és megpróbálja egy kicsit jobb irányba terelni az életünket. Ennek pedig teljességgel eleget is tesz.

Corinne Sweet: Nyugalomnapló – Szorongásoldó gyakorlatok – bárhol, bármikor (The Anxiety Journal: Exercises to Soothe Stress and Eliminate Anxiety Wherever You Are). Fordította: Garamvölgyi Andrea. Budapest, HVG Könyvek, 2018. 216 oldal.

 

A borítóképhez felhasznált fotó forrása
Pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr8214191909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása