Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Ki számít sikeresnek?
Baktay Miklós, Baktay Zelka, Popper Péter, Tari Annamária, Zsolt Péter: Pénz, karrier, csillogás?

penz_karrier_csillogas.JPGHázasság, gyerekek, pénz, karrier, népszerűség – vajon miben mérhető ma a siker? A Mesterkurzus kötetének négy szerzője ezt a kérdést igyekezett megválaszolni.

Korunk társadalma azt a férfit tekinti sikeresnek, aki sokat keres, és azt a nőt, aki férjhez ment, és gyerekeket szült. De vajon ha eleget teszünk ezeknek az elvárások­nak, valóban boldogok is leszünk? A Pénz, karrier, csillogás című kötet első tanulmányában Tari Annamária felhívja a figyelmet arra, hogy a sikernek nagyon sok fajtája lehet, amibe a fentieken túl éppúgy belefér az is, ha például felépülünk egy súlyos betegségből. Sikeresség alatt Freud nyomán azt érti, „ha az ember életének fő alappillérei nagyjából rendben vannak: a személyisége, a magánélete és a munkája” (9). Vagyis az, hogy valaki meg tudja teremteni a számára ideális egzisztenciális körülményeket, még korántsem jelenti, hogy a személyisége vagy éppen a magánélete is rendben lenne. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy sokan mások céljait akarják elérni, ami ha nem sikerül, irigységet és szorongást szülhet. Emiatt – mint ahogy Tari rávilágít – sokan a sikert is nehezen vállalják fel.

Zsolt Péter a magánéleti sikerrel foglalkozik írásában, és nem fest túl rózsás képet: „a siker fogalma a fogyasztói civilizációban egyértelműen – kissé torz módon – a pénzhez kötődik, és ez befolyásolja a pártalálási lehetőségeket is” (54). Sikeresnek tartunk például egy olyan sztárt is, aki végül öngyilkosságba menekül, és fel sem merül bennünk, hogy talán részben azért tette, mert nem volt boldog. A siker üldözése végeláthatatlan folyamat, „mert mindig el lehet képzelni még nagyobb sikert, mindig akad olyan ember, aki tehetségével, szerencséjével, kapcsolatainak mozgósításával még több pénzt keres” (93). A jó hír az, hogy lehet ellene védekezni a szelektív optimalizálás képességének elsajátításával: ha a vágyainkat arra a szintre állítjuk be, amelynek teljesítésekor elégedettséget érzünk (94).

A Baktay házaspár a következő tézissel nyitja tanulmányát: „a pénz, a karrier, a csillogás erőforrások, amelyek kihasználásához először is strukturálni kell őket” (95). Ennek alátámasztására elmesélik Dóra történetét: a háromgyermekes családanya nagyon szeretett volna már visszamenni dolgozni, és amikor sikerült elhelyezkednie egy multinál, szárnyakat kapott. Számára nem a pénz, a karrier és a csillogás megszerzése volt a lényeg, hanem az elismerés (amit a férje megkapott a munkájáért, ő azonban nem), a társas kapcsolatok (a többévnyi gyes után felnőttek között lehetett), a megél­hetés biztosítása (végre nemcsak költött, hanem maga is keresett), és hogy eközben továbbra is gondoskodhasson gyermekeiről (például körültekintően választott bölcsődét a legkisebbnek). Ha feláldozta volna a saját vágyait értük, azzal azt tanította volna meg, hogy mindig lesz, aki megoldja a problémáikat – így soha nem akartak volna felnőni (114).

Popper Péter írásában kifejti, hogy a mai társadalomban mást jelent a női, és mást a férfisiker. Az elsődleges férfisiker a hatalom megszerzése – ha az nem megy, akkor a karriercsinálás, ha az se, akkor a pénzszerzés, ha az se, akkor az ezermesterség, és ha az se, akkor már csak az elzüllés marad. Míg a női siker a gyermekszülés képessége. Ezért férfiak impotenciájával nem a női frigiditást, hanem a meddőséget állítja szembe. „Érdemes megfigyelni – írja Popper –: ha valakit a sors megfoszt a női sikertől, akkor rendszerint férfias sajátságokat vesz fel, a férfiak pedig feminizálódnak, amikor meg vannak fosztva a férfias siker lehetőségétől” (145). De hogy mitől lesz valaki sikeres? Arra nincs konkrét recept, vallotta Popper, még annak ellenére sem, hogy rengeteg könyv született már erről. Ezt illusztrálja az a története is, amelyben egy jógi azzal hálálta a lámák vendégszeretetét, hogy megmutatta nekik levitációs képességét. Miután elment, a lámák fetrengeni kezdtek a röhögéstől, amiért ez az ember negyven évet fecsérelt az életéből egy ilyen haszontalan mutatvány elsajátítására.

A siker mindenkinek egy kicsit mást jelent, és nehezen megragadható – derül ki a Mesterkurzus előadásai nyomán összeállított kötetből. Érdemes elolvasni, mert rávilágít arra, hogy nem feltétlenül az lesz boldog, aki a társadalom szemében sikeres.

Baktay Miklós, Baktay Zelka, Popper Péter, Tari Annamária, Zsolt Péter: Pénz, karrier, csillogás? A siker kényszere és lehetőségei. Budapest, Jaffa, 2009. 172 oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr338435030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marczy 2016.03.02. 23:20:45

"Az elsődleges férfisiker a hatalom megszerzése"

Hát, Petikém, lehet, hogy ez így van, de akkor egy velejéig romlott, megbillent értékrendű országban, világban élünk. Ez ugyanis nem lenne szabad, hogy így legyen.

Mert a hatalom megront, az abszolút hatalom abszolút megront. Mint egy métely, befészkeli magát az emberi kapcsolatokba és tönkrevágja azokat.
Aki hatalomhoz jut, rendszerint vissza is él vele. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, na erről kellene szólnia a nevelésnek. De sajnos még mindig túl sok a basáskodó szülő, a basáskodással pedig csak a basáskodásra lehet példát adni.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása