Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Könnyed útmutatók az élet dolgaihoz
Az élet iskolája sorozat

Az önsegítő könyvek újfajta vonulataként hirdeti magát Az élet iskolája (The School of Life) sorozat, amelynek magyarul eddig hat kötete jelent meg. Az Alain de Botton sorozatszerkesztésével készült kiadványok egy egész médiavállalkozás részét képezik előadás-sorozatokkal, terápiákkal és YouTube-csatornával. Céljuk az érzelmi intelligencia fejlesztése a kultúra segítségével.

A magyarul megjelent kötetek küllemükben követik az angol eredetit: kis, A/5-ös,
150–200 oldalas, ragasztókötéses kiadványok cuki kis lekerekített sarkakkal a vágási oldalon. Az egyszínű, matt fóliás borító elején az adott könyvre jellemző ábra látható, a belívet volumenizált papírra nyomtatták – igazán esztétikus a megjelenésük.

A sorozat tagjai kis terjedelmüknél fogva csak gondolatébresztőként tudnak szolgálni, de azért egy-két új információt mindegyikben találni. Az alábbiakban pár szóban véleményezem az egyes köteteket. (A sorrendjük az olvasási sorrendemet tükrözi.)


hogyan_maradjunk_normalisak.pngPhilippa Perry: Hogyan maradjunk normálisak? Fordította: Nagy Györgyi Eszter. Budapest, HVG Könyvek, 2013. 162 oldal.

Ezt a könyvet eredetileg azért akartam elolvasni, mert azt hittem, az a címe: Hogyan legyünk normálisak? Ettől persze még tartogatott némi információmorzsát a négy főbb fejezet: az önmegfigyelésről, a támogató kapcsola­tokról, a pozitív stresszről és a személyes történetünkről. A könyv utolsó harmada egy gyűjtemény tanácsokkal és technikákkal – például, hogy írjunk rendszeresen naplót –, amelyek segíthetnek megőrizni a józan eszünket a mindennapokban.

 

hogyan_boldoguljunk_a_digitalis_korban.pngTom Chatfield: Hogyan boldoguljunk a digitális korban? Fordította: Bosnyák Edit. Budapest, HVG Könyvek, 2013. 184 oldal.

Bevallom, ezt a kötetet tartott a legtovább elolvasni – főleg azért, mert számomra kevés újat mondott. Akik a digitális korban nőttek fel, azok a legtöbb állításával tisztában vannak – talán a technológia kialakulásának történetét leszámítva –, így leginkább a meglévő ismereteiket rendszerezi és értelmezi egy másik nézőpontból. A digitális technológia használatának következményei mindenesetre elgondolkodtatóak.

 

hogyan_talaljuk_meg_a_nekunk_valo_munkat.JPGRoman Krznaric: Hogyan találjuk meg a nekünk való munkát? Fordította: Kónya Rita. Budapest, HVG Könyvek, 2014. 200 oldal.

Tekintve, hogy napjainkban kevesen dolgoznak le egy egész életet egy adott vállalatnál, illetve pozícióban, ez a könyv segíthet új irányokat találni. Arra ösztönöz, hogy újragondoljuk: miért azt a karriert választottuk, amit. Valóban azt csináljuk, amit mi magunk szeretnénk, vagy csak mások elvárásának (pl. család, társadalmi közeg) próbálunk megfelelni? És ha ezt a kérdést tisztáz­tuk, még fontosabb, hogy abban, amivel a napjaink nagy részét eltöltjük, vajon örömünket leljük-e, és egyáltalán látjuk-e értelmét. Ha elhivatottan végezzük a munkánkat, közelebb kerülhetünk egy boldogabb élethez.

hogyan_aggodjunk_kevesebbet_a_penz_miatt.pngJohn Armstrong: Hogyan aggódjunk kevesebbet a pénz miatt? Fordította: Bus András. Budapest, HVG Könyvek, 2014. 180 oldal.

A szerző már a kötet legelején leszögezi: nem arra ad tippeket, hogyan keressünk többet, és nem is fogja megoldani az anyagi problémáinkat. Abban segít, hogy átgondoljuk anyagi helyzetünket, bevételeink és kiadásaink arányát, és tanácsokat ad a pénzzel kapcsolatos stressz csökkentésére. Merthogy a legtöbb ember költ olyan dolgokra, amikre nem feltétlenül lenne szüksége – erre leginkább akkor derül fény, ha elkezdi rendszeresen vezetni a kiadásait. Ha mérlegeljük, hogy mely kiadásunk feltétlenül szükséges, illetve melyik az, ami még várhat, vagy nem olyan fontos, hatékonyan átcsoportosíthatjuk úgy a költéseinket, hogy minden számunkra lényeges dologra jusson.

hogyan_gondolkodjunk_maskepp_a_szexrol.JPGAlain de Botton: Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről? Fordította: Bayer Antal. Budapest, HVG Könyvek, 2014. 168 oldal.

A könyv első fele A szex gyönyörei címmel arra világít rá, mi befolyásolja, hogy kit tartunk szexisnek, illetve mi az, ami fontos számunkra a szexben. Érdekes gondolat például, hogy amiben gyermekkorunkban hiányt szen­vedtünk, azt akarjuk majd a szexuális kapcsolatainkban megkapni. Akinek a szülei teátrálisan és kiszámít­hatatlanul viselkedtek, Natalie Portman nyugalmat sugárzó arcát nagy eséllyel vonzóbbnak fogja látni, mint Scarlett Johansson feszültséget árasztó vonásait. A kötet második fele A szex problémái alatt tárgyalja többek közt a vágy hiányát és a házasság­törés kérdését is. A mai kor eszménye szerint a szexet, a szerelmet és a családot egyazon emberrel kellene megélnünk. Ez azonban csak nagyon keveseknek sikerül, így a legtöbb kapcsolatban óhatatlanul problémákhoz vezet.

hogyan_valtoztassuk_meg_a_vilagot.JPGJohn-Paul Flintoff: Hogyan változtassuk meg a világot? Fordította: Bayer Antal. Budapest, HVG Könyvek, 2014. 176 oldal.

Amíg fiatal az ember, él benne a tettvágy, hogy felforgassa a világot – aztán a kor előrehaladtával rendszerint bele­nyugszik, hogy ez túl nagy falat a számára. Flintoff könyve éppen ezt a nézetet igyekszik cáfolni. Számos példán keresztül mutatja be, hogy általában elég egy apróbb tett ahhoz, hogy jelentős változást indíthassunk el. Persze nem mindegy, hogy mit teszünk és hogyan – erre is ad többféle útmutatást. A kötetet egy 198 tételes függelék zárja, amely az erőszakmentes cselekvés módjait tartalmazza.


Az élet iskolája
könnyed műfajú, életvezetési tanácsokkal szolgáló sorozat, amelyet akár utazás vagy várakozás közben is olvashatunk. Ne várjunk azonban túlzottan mély elemzéseket tőle, ez ugyanis nem az a műfaj. Ha csak iránymutatást keresünk, vagy szeretnénk más nézőpontot is megismerni, nem fogunk csalódni benne. Kíváncsian várom, legközelebb melyik kötet jelenik meg magyarul – a How to Develop Emotional Health (Hogyan fejlesszük érzelmi egészségünket?) vagy a How to Age (Hogyan öregedjünk?) címűt például szívesen elolvasnám.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr627108063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása