Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Álomértelmezések Feldmártól
Feldmár András: Álom és valóság

alom_es_valosag.JPGGondolkodtál már azon, mi is tulajdonképpen a valóság? És hogy hol húzódik a határ álom és valóság között? Megpróbáltad már felfedni az álmaidban megjelenő szimbólumokat? Feldmár András kötetében ezeket a főbb kérdéseket járja körül.

Az Álom és valóság Feldmár egy korábbi előadás-sorozatán alapul, mint ahogy a Most vagy soha és az Életunalom, élettér, életkedv is. A jelen kötet első két fejezete ebből kifolyólag hasonló szerkezetet követ: a szerző a hallgatót – esetünkben olvasót – tegezve, sok-sok kitérőt téve mesél az adott témáról. A fejezetek végén pedig a nézők által feltett kérdésekre válaszol – olykor inkább körülírással, mint konkrétumokkal. A harmadik fejezet ettől merőben eltér: Feldmár pácienseinek álomleírásait tartalmazza a pszichoterapeuta sajátos szemszögű értelmezéseivel.

Az első fejezet a valósággal foglalkozik, amiből nem (csak) egyfajta létezik, mivel az egyén a saját szűrőjén keresztül látja a világot. Nem új keletű gondolat, Feldmár Platónt idézi, aki híres barlanghasonlatában valahogy így írta ezt le: az igazi valóság egy barlang falára vetül, az emberek csak az árnyékokat látják, és azokat tekintik a saját realitásuknak. Hogy az egyéni látásmód milyen mentális problémákhoz vezethet, arra számos elgondolkodtató példát hoz a szerző mind a pszichoterápia történetéből, mind a saját praxisából.

A második fejezet az álom köré épül, amit – ahogy a valóságot is – többféleképpen lehet értelmezni. A szerző Francis Crick Nobel-díjas genetikust említi, aki szerint az álom az agy szemete, és nem érdemes vele foglalkozni. Feldmár azonban Freudhoz hasonlóan „a tudattalanba vezető királyi útnak” tekinti. Az álom szerinte saját magunknak küldött üzenet, amiben mi vagyunk az összes szereplő, sőt a szerző és a dramaturg is. Az álmok megfejtése tehát fényt deríthet arra, hogy vajon a tudattalanunk mit üzen nekünk.

A harmadik fejezet meglehetősen összetett álomképeket hoz példának. Persze mi értelme lenne olyan, hagyományos szimbólumokat leírni, amelyeket bármelyik álomfejtő szótárban meg lehet találni? Feldmár értelmezései is túlmutatnak azon, amire az átlagos, pszichológiai képzettséggel nem rendelkező olvasó gondolna. És itt is visszaköszön a többi könyvében már többször kifejtett gondolata az anya-gyermek kapcsolat rendkívüli fontosságáról.

Az Álom és valóság számos, továbbgondolásra érdemes kérdést vet fel. Mivel a kötetnek közel a harmada álomelemzéseket tartalmaz, ezért különösen azoknak ajánlott, akik maguk is szívesen foglalkoznak álmaik boncolgatásával, de többre vágynak annál, mint amit egy hagyományos álmoskönyv nyújthat.

Feldmár András: Álom és valóság. Budapest, HVG Könyvek, 2015. 144 oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr807659498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása