Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Az ismeretterjesztő lenyomta a szépirodalmat
A 2015. évi könyvforgalmi statisztikáról

konyvesboltban.png

Mennyit költöttünk könyvre 2015-ben? És milyen típusú műveket vettünk? Egy kis statisztika az elmúlt évről.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a tavalyi évhez hasonlóan idén is elkészítette az előző év könyvforgalmi statisztikáját. Eszerint
2015-ben többet költöttünk könyvekre – fogyasztói áron számolva –, mint 2014-ben. Mivel a példányszámra vonatkozó adatokat még nem tették közzé, nem tudni, hogy a megvásárolt könyvek száma is nőtt-e, vagy csak többe került, amit megvettünk.

2013-ban és 2014-ben még a szépirodalom, vagyis a fikciós művek voltak a legkelendőbbek, 2015-ben azonban már az ismeretterjesztő könyvekből fogyott a legtöbb. Gondolhatnánk, hogy A szürke ötven árnyalata-láz után valami tartalmasabb olvasmányra vágytunk, ám a tavalyi sláger a felnőtteknek szóló színező volt – amit a lira.hu például az ismeretterjesztő könyvek közé sorol, vagyis vélhetőleg a MKKE is így járt el. Az ismeretterjesztő művek forgalmát növelte emellett Giulia Enders Bélügyek című kötete, amely megjelenését követően a Bookline-nál sokáig sikerlistás volt, hogy a töretlenül népszerű pszichológiai témájú könyvekről ne is beszéljünk.

Meglepő viszont, hogy a százezres példányban kinyomtatott Agrárbárók nem dobta meg annyira a fikciós művek eladását, hogy ez legyen az ágazatok között a vezető kategória. Sőt a szépirodalmi művek forgalma 2014-hez képest 11,82%-kal csökkent. Persze tény, hogy Frei Tamás könyve 2015 októberének végén jelent meg, így vélhetőleg a százezer kötet jelentős hányadát idén fogják eladni.

A gyermek- és ifjúsági könyvek eladása az előző évekhez képest kiugróan magas volt: 23,98%-kal növekedett a piacuk. Az ágazat forgalma 2010 óta folyamatosan felfelé ível, 2015-re azonban több mint 2,5 milliárdos növekedésről beszélhetünk. Ebben bizonyára szerepet játszott Beck Andrea toplistás, A Titoktündér című meséje, és természetesen a sorra mozikba kerülő, fiataloknak szóló adaptációk is felpörgették a könyveladást, mint Az Útvesztő-trilógia vagy A beavatott-sorozat esetében.

Megugrott a szakkönyvek forgalma is, méghozzá 16,27%-kal. Közel 6,5 milliárt Ft-ot költöttünk ilyen típusú könyvekre, ami egymilliárddal meghaladja az elmúlt öt év átlagát. Ám ez sem olyan meglepő, ha felidézzük, hogy 2015 augusztusában jelent meg A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása, amit aztán a kisiskolásoktól a szerkesztő­ségi munkatársakig mindenki serényen forgat – de legalábbis beszerez. Az idei évben várhatóan számos kiegészítő kiadvány is megjelenik – bővített szójegyzékektől feladatgyűjteményekig –, így ha nem is fogy majd olyan sok szakkönyv, talán nem lesz drasztikus visszaesés.


Forrás

A MKKE honlapja

Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév. Könyvhét folyóirat 2016. 02. 09.

Ezeket a könyveket vásároltátok 2015-ben. Könyves blog 2016. 01. 29.

A kép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr928507624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása