Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Újabb árnyvadászkalandok a viktoriánus Angliában
Cassandra Clare: A herceg

a_herceg_boritokep.jpg

Végy egy különleges képességű, romantikus hősnőt, helyezd el a viktoriánus Angliába, adj hozzá két hódolót meg némi ellent, és máris megkapod Cassandra Clare Pokoli szerkezetek trilógiáját. Ennek a második darabja A herceg, ami nem sokkal az első könyv, Az angyal befejezése után veszi fel a történet fonalát.

a_herceg.JPGKicsit nehezen indul be a cselekmény, mert a szerző igyekszik felfrissíteni az olvasó memóriáját, hátha – mint esetemben – rég olvasta már az előzményeket. Tessa boszorkány, az árnyvadászok Intézetében él Londonban, kutatja a származását és az érzelmeit a (titkos) udvarlói felé. Közben kísérti a múltja, hiszen az első könyvből ismert ellensége, Mortmain, ezúttal ugyan csak közvetve, ám ismét meg akarja szerezni magának. Kicsit olyan a második kötet, mintha hasonló események láncolatát látnánk némi csavarral, hiszen itt is van utazás, estély, árulás és részleges megoldás – persze, hogy a harmadik részre is maradjon még ellenfél. Ugyanakkor egyre jobban megismerjük a szereplőket, és a jellemük is szépen lassan fejlődik.

A központi alak, Tessa most már magabiztosan használja képességét: bárkivé át tud változni, akitől egy személyes tárgyhoz hozzájuthat; akinek pedig már egyszer felvette az alakját, azzá bármikor újra át tud alakulni. Sőt még az illető gondolataiba is bele tud látni, ami igazán izgalmas adottságnak tűnik. Vajon miért nem jut sose az eszébe, hogy megpróbáljon valamelyik hódolója gondolataiba belesni? Merthogy kettő is van neki, a két bajtárs árnyvadász, Will és Jem. Előbbivel ők a klasszikus romantikus szerelmespár, amolyan Julien Sorel és Mathilde de la Mole, akik irodalmi idézeteken keresztül vitáznak művekről és eszmékről. Utóbbival inkább hűség és önfeláldozás jellemzi a kapcsolatukat.

A nők helyzete – az első kötethez hasonlóan – ezúttal is fontos téma. Egyrészt ott a hölgyszerep, amivel Tessa továbbra sem tud igazán azonosulni – hiába vágyik rá, rendre egy 21. századi fiatal lány szemüvegén keresztül nézi. Például folyvást azon gyötrődik, nehogy valamivel megbántsa Sophie-t, a cselédet, holott máskor meg készségesen elfogadja az alá-fölé rendeltségi viszonyt. De az udvarlóival sem képes tartani az illendő távolságot: ha kezdeményez nála az egyik fiú, hamar sutba dobja a szemérmességet – aztán később bűntudatosan korholja magát emiatt. Másrészt felmerül a kérdés, hogy mekkora hatalma lehet egy nőnek a viktoriánus Angliában, különösen ha árnyvadásznak született. A londoni Intézetet ugyanis névlegesen Henry vezeti, azonban mindenki tudja, hogy valójában a felesége, Charlotte irányít. És persze ki más kérdőjelezné meg a hozzáértését, mint egy ellenszenves férfi, aki magának akarja a hatalmat. Ezzel pedig létrehozza a regény egyik legnagyobb bonyodalmát: ha Charlotte és csapata nem találja meg Mortmaint a megadott határidőig, elveszik tőlük az Intézetet, Tessa pedig mehet az utcára.

Ha már bonyodalmak: Will személyes drámája a történet legerőteljesebb jellembeli változását eredményezi. Végre magyarázatot kapunk arra, miért próbál a fiú mindenkit eltaszítani magától – még Tessát is, akibe pedig szerelmes. Útkeresésében segítőre lel Clare világának egyik legkülöncebb szereplőjében, Magnus Bane boszorkánymesterben, aki szokásához híven humoros, laza és meghökkentő.

A herceg hozza az első kötet színvonalát: hasonlóan romantikus és kalandos, hemzseg az irodalmi utalásoktól, emellett mer vicces is lenni – egyszóval olvastatja magát. A történet ugyanakkor jobbára kiszámítható, részben az előreutaló jelenetek miatt, így nem is vet fel olyan fordulatokat, amelyektől az olvasó a szívéhez kapna döbbenetében.

Cassandra Clare: A herceg. Pokoli szerkezetek – Második könyv. Fordította: Kamper Gergely. Szeged, Könyvmolyképző, 2012. 496 oldal.

 

A borítóképhez felhasznált fotó forrása
Pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr468739408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása