Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Képmutatás és leleplezés Rowling módra
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

atmeneti_uresedes.jpgMiután a nagy médiafelhajtás miatt fanyalogva kezembe vettem a Harry Potter-könyveket, pár hónap alatt mind a hét kötetet kiolvastam. Már csak emiatt is kíváncsi voltam arra, vajon J. K. Rowling mivel rukkolhatott elő – és azt hiszem, nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.

Hogy Rowling első felnőtteknek szóló regénye itthon is népszerű, azt jól mutatja, hogy megjelenését követően négy hónapig szerepelt a Bookline Top 50-ben, de a Libri Aranykönyv szavazásán is benne van az első 10-ben szépirodalom kategóriában. A Harry Potter-könyveknél még gondolkodott az ember, vajon hova is sorolja a sorozatot, ezt a regényt azonban már hajlik szépirodalom­nak tekinteni.

A helyszín egy idilli kisváros, Pagford, aminek mikro­társadalma sűrítve mutatja be korunk számos problémáját. A történet Barry Fairbrother városi tanácsnok halálával indul, elsőre nem is gondolnánk, mekkora lavinát indít el ez a tragédia a lakók számára. Hosszú ideje tart ugyanis a viszálykodás a Parlag hovatartozása fölött: ez a városrész Pagford és Yarvil határán található, amolyan szegénynegyed, ami jelenleg Pagfordhoz tartozik, de a város gazdag lakói szeretnének megszabadulni tőle. Az elhunyt egyik aktivistája volt a Parlag megtartásának, halálával azonban a tanácsban beáll az átmeneti üresedés.

Senki ne gondolja, hogy politikai regénnyel áll szemben. Ez csupán egy szál a sok közül a könyvben. A politikai színtér a felnőttek nyilvános játszmája, a családokon belül azonban az erőszaktól a pszichiátriai rendellenességeken át a drogproblémákig megannyi rejteget­nivaló akad. A szereplők többsége mindenáron törekszik a látszat fenntartására, a re­gény­ben azonban dőlt betűkkel szedve megismerjük ellentmondásos gondolataikat is.

A gazdag elitet Howard Mollison, a tanács elnöke képviseli, tere­bélyes megjelenésével a jómódú ember klasszikus eszményét idézi – súlya azonban visszaüt szívproblémájában. Az ő ellenpólusának tekinthető Terri Weedon, a drogfüggő, forradásos bőrű, csont­sovány nő, aki a napi megélhetésért sok mindent elvállal. A két végpont között helyezhető el a többi szereplő és családjuk. Howard fiát, Milest szeretné a megüresedett tanácsnoki poszton látni, Miles jelölése azonban kiélezi a konfliktust feleségével, Saman­thával az amúgy is rossz házasságukban. Samantha ugyan próbál kitörni az elitista közegből, de kísérletei rendre nevetség tárgyává teszik. Bár vagyonukat tekintve az elithez tartozik a pakisztáni Jawanda család is, a város ki nem mondott ellenszenvvel viseltet irántuk mind származásuk, mind vallásuk miatt.

Terri Weedon és lánya, Krystal nemcsak anyagiakban maradnak el tőlük, hanem iskolá­zottságban is – erre utal többek közt vulgáris és szlengelemekkel tarkított, szakadozott nyelvezetük. Csakhogy durva beszédük ellenére éppen ők azok, akik a legőszintébben beszélnek egymással. A helyi iskolában igazgatóhelyettesként tevékenykedő Colin Wall és nevelési tanácsadó felesége például a kezdetektől elhallgatják fiuk elől, hogy örökbe fogadták őt, és mindennél jobban félnek attól, hogy ez a titok egyszer felszínre kerül. A textilgyárban dolgozó Simon Price pedig attól retteg, hogy kiderül, sokszor feketemunkát vállal, és lopott holmikkal állít haza.

A szülők képmutató világának peremén ott egyensúlyoznak kamasz utódaik, akik képte­lenek megfelelni a feléjük támasztott elvárá­soknak. Belső feszültségüket változatos önpusztító módszerekkel próbálják feloldani, amíg meg nem találják a módját, hogyan vegyenek elégtételt. A regény végére persze minden piszkos kis titok kiderül, a kérdés inkább az, hova is vezet mindez.

Rowling világa realisztikus: nincsenek se varázslók, se mágia, se párhuzamos világok. (Kivéve persze a tanács honlapjára írogató Barry Fairbrother Szellemét, akiről azonban az olvasó tudja, kicsoda.) Realizmusa túlzásokra hajlamos. Alakjai élnek, éreznek, szen­ved­nek. Összetett személyiségek. Senki sem egyértelműen jó vagy rossz, éppen ezért nehéz bármelyiküket is elítélni. Rowling célja nem is az, hogy ítélkezésre sarkalljon, hanem hogy elgondolkodtasson.

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés. Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin. Budapest, Gabo Kiadó, 2012. 576 oldal.

 

A bejegyzés a TotáLiber blogon megjelent írásom utánközlése.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr256547601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása