Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Magyar borítók akkor és most 2.
Kötelező olvasmányok évtizedek távlatából

Hogy milyenek is voltak a kötelező olvasmányok borítói 40–50 évvel ezelőtt, és milyenek napjainkban? Előző posztomban már bemutattam öt magyar regény könyvborítóját, most újabb öt történetének jártam utána. (A kurzort a kép fölé mozgatva előtűnik a régebbi borító.)


Kosztolányi Dezső: Édes Anna (1926)

Az Édes Anna című regényt 1926-ban először a Nyugatban közölték folytatások­ban, majd a Genius Könyvkiadó jelentette meg könyv formájában.

A Szépirodalmi Könyvkiadó 1972-ben adta ki a regényt a Diákkönyvtár sorozatában, papírkötéses kivitelben, a borítón Kosztolányi Dezső portréjával.

A Kossuth Kiadónál 2012-ben A magyar próza klasszikusai sorozat záró köteteként jelent meg keménytáblás kivitelben. Aki mind a 26 kötetet sikeresen összegyűj­tötte, érdemes őket sorban egymás mellé tennie a polcra, hiszen a könyvek gerincének felső részén egy-egy betű található, ami összeolvasva kiadja a sorozat nevét.

Szépirodalmi, 1972
Kossuth, 2012

 

Babits Mihály: Jónás könyve (1938)

A Jónás könyve kicsit kilóg a sorból, hiszen ez nem regény, hanem elbeszélő költemény. Először szintén a Nyugatban jelent meg, 1938-ban.

A Magyar Helikon kétféle borítóval is megjelentette, ezek közül az 1966-os változatot emelném ki, amelyet Würtz Ádám (1927–1994) illusztrált. A grafikus számos elismerésben részesült, köztük a Magyarország Érdemes Művésze díjjal is kitüntették.

Babits e művét – vélhetőleg rövid terjedelme miatt – kevésszer adták ki könyvalakban, elektronikus formában azonban több helyen is elérhető.


Magyar Helikon, 1966
Fapadoskonyv.hu, 2012 (e-könyv)

 

Fekete István: Tüskevár (1957)

Fekete István 1957-es regénye máig népszerű, a 2005-ös A Nagy Könyv szavazáson a legkedveltebb 12 mű között találjuk.

A Móra Könyvkiadó változatos borítókkal többször is kiadta. Ezek közül többet Szecskó Tamás (1925–1987) illusztrált, mint ahogy az 1964-es változatot is.

A regény születésének 50. évfordulójára a kiadó keménytáblás díszkiadásban is megjelentette Budai Tibor illusztrációival. A 2009-es kiadás képeit is ő készítette.

 

 

Móra, 1964
Móra, 2009

 

Ottlik Géza: Iskola a határon (1959)

Az Iskola a határon először 1959-ben jelent meg a Magvetőnél. Mivel a regény a kőszegi Hunyadi Mátyás katonai alreálgimnáziumban játszódott, a borítón ennek rajzos ábrázolása szerepelt.

1981-ben a Magvető Zsebkönyvtárban is helyet kapott a mű puhatáblás kivitelben, és a borítón a sorozat tipográfiájának megfelelően fehér alapon ovális keretben helyeztek el egy, a kötetre jellemző grafikát.

2005-ben kiadták az Ottlik-összes sorozatot, amelynek mindegyik kötetén a szerző egy-egy fotója látható. Az Iskola a határon borítóján egy 1923 szeptembe­rében készült fénykép szerepel, ami azután készült, hogy Ottlik bevonult a katonaiskolába.


Magvető, 1981
Magvető, 2005

 

Szabó Magda: Az ajtó (1987)

Az ajtó először 1987-ben jelent meg a Magvetőnél. 1999-től az Európa Könyvkiadó kezdte el kiadni Szabó Magda regényeit, mindegyiket hasonló borítóval: a szerző neve és a mű címe alatt az író aláírása szerepelt.

A műből készült filmet 2012-ben mutatták be Szabó István rendezésében és Helen Mirren főszereplésével. Erre az alkalomra új borítóval jelentették meg Az ajtót, s azóta több Szabó Magda-regényt is hasonló ruhába öltöztettek. Az új dizájn szerint az egész borítót elfoglaló fotó közepén egy áttetsző keretben szerepel fölül nagyobb betűkkel a cím, alatta pedig nagybetűkkel a szerző neve.

 

Magvető, 1987
Európa, 2012


Forrás

Moly.hu (az adott művek adatlapjai)
Wikipédia (az adott művek, illetve szerzők adatlapjai)

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr186570395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása