Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Amikor őrült kérdésekre is van tudományos válasz
Randall Munroe: Mi lenne, ha?

mi_lenne_ha.JPGHa a pesszimistákat és az optimistákat szeretnénk összehasonlítani, mindig előkerül a félig üres – félig teli pohár elmélete. Na de elgondolkodott már azon valaki, hogy mi lenne, ha tényleg üres lenne a pohár egyik fele? Randall Munroe egy olvasója kérdésére válaszolva megtette. Sőt számos hipotetikus kérdést válaszolt már meg blogján, ezekből állt össze a Mi lenne, ha? című kötete.

Randall Munroe egykor a NASA szakembere volt. Ekkoriban alkotta meg xkcd nevű pálcikaemberkéjét, „aki” tudományos megalapozottságú kérdések megválaszolásában segédkezik neki. Olvasói pedig nem restek olyan témákkal bombázni, mint hogy mi van, ha csak egyetlenegy lelki társunk van a világon, vagy hogy mekkora lehetett az a maximális Erő, amit Yoda mester képes volt kifejteni. Munroe pedig xkcd segítségével rendkívül humoros módon jár a végére a feltett kérdéseknek.

Válaszadáskor persze meglehetősen nagyvonalú. Igaz, ez nem is olyan meglepő, ha belegondolunk, hogy például elég nehéz lenne egy mólnyi vakondot egy helyre zsúfolni, hogy megtudjuk, mi történne velük. Így azon sem érdemes fennakadni, hogy egy kiló tömegű vakondot egy liter űrtartalmúnak tekint, lévén, hogy az emlősök testének nagy része víz. A másik tudománytalanság a lábjegyzetekben érhető tetten: több forrásra is úgy utal a szerző, hogy „ennek még utána kell néznem”.

xkcd_reading.png

xkcd és társai (forrás: what-if.xkcd.com)

Felmerülhet az olvasóban, hogy ez a nagy lazaság vajon nem megy-e a válasz tudományosságának rovására. Erre részben garancia a szerző NASA-s múltja, részben pedig azoknak a neves szakértőknek az említése mind a szövegben, mind a Köszönetnyilvánításban, akik a válaszadásban segítségére voltak.

Az írásokat rendre megszakítja a Bejövő levelek című rész, amely „furcsa (és aggasztó)” olvasói kérdéseket tartalmaznak – ez volt az egyik kedvenc részem a könyvben. Ezeket vagy egy-egy szóval válaszolja meg a szerző, vagy egyáltalán nem fűz hozzájuk megjegyzést, mint például a „Ha az embereknek kerekeik lennének, és tudnának repülni, hogyan különböztethetnénk meg őket a repülőgépektől?” kérdés esetében.

A Mi lenne, ha? rendkívül szórakoztató olvasmány nem csak tudományos érdeklődésű embereknek. Sci-fi-rajongóknak különösen ajánlott.

Randall Munroe: Mi lenne, ha? Komoly, tudományos megalapozottságú válaszok abszurd hipotetikus kérdésekre. Fordította: Varga Krisztina. Budapest, Athenaeum, 2014. 400 oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr1007728902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása