Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Hogyan találjuk meg a megfelelő könyvajándékot?

Könyvet adnál karácsonyra egy olvasni szerető ismerősödnek, de nem tudod, mi érdekelné? Offline és online tájékozódási tippek a megfelelő könyv megtalálásához, és néhány kötet, ami ideális ajándék lehet.

a_boldogsag_forro_furdo_egy_jo_konyvvel.png

Forrás: a HVG Könyvek Facebook-oldala

Vagyunk páran, akik karácsony előtt 10 nappal még mindig az ideális ajándékot keressük. Könyvet mindig szívesen ajándékozok, hiszen olyan élményt nyújt, amit többször is át lehet élni. Persze egy soha nem olvasó rokont vagy ismerőst nem feltétlenül most kell meglepni egy ezer oldalas Trónok harca kötettel, még akkor sem, ha követi a sorozatot.

De mégis milyen könyvet? Ha nem ismered eléggé a megajándékozandó olvasási szokásait, beszélgess vele aktuális témákról, amikről mostanában jelent meg könyv (lehet az egy film, tévéműsor, vagy akár aktuálpolitika), és így próbáld feltérképezni az érdeklődési körét. Ha ezt túl direktnek érzed, vess egy pillantást a könyvespolcára (ahol remélhetőleg főleg a saját kedvenc könyvei vannak), vagy menj el vele egy könyves­boltba, és figyeld, milyen könyveket vesz a kezébe (és milyen arckifejezéssel lapozgatja azokat).

Ha karácsonyig nincs már alkalmatok személyesen találkozni, maradnak az online tájékozódási lehetőségek. Mindketten tagjai vagytok valamelyik könyves közösségnek (pl. Rukkola, Moly)? Nyert ügyed van: csak nézd meg, mely könyveket szeretné elolvasni vagy happolni. Ismerősök vagytok a Facebookon? Pörgesd végig, milyen oldalakat kedvel, milyen cikkeket lájkolt az utóbbi időben, vagy épp milyen hírességeket követ – valamelyik témában biztosan jelent meg kötet. De bármely másik közösségi vagy képmegosztó oldalon is lehet hasonló módon tájékozódni. Az alábbiakban néhány olyan könyvet ajánlok, amiket magam is szívesen ajándékoznék.

 a_boldogsag_500_dolog_ami_boldogga_tesz.jpgLisa Swerling – Ralph Lazar: A boldogság… 500 dolog, ami boldoggá tesz. Fordította: Budaházy Árpád. Budapest, HVG Könyvek, 2015. 272 oldal.

Ha egy szóval szeretném jellemezni ezt a kötetet, azt írnám: cuki. A puhatáblás, négyzet alakú kiadvány sárga-fekete rajzokkal szemléltetve ötszáz olyan dolgot sorol fel, amik boldoggá tehetnek. Ilyen például e cikk elején látható kép („forró fürdő egy jó könyvvel”), de olyan témákat is találunk benne, mint „büféreggeli egy szállodában” vagy „szakállt növeszteni”. Elsőre ugyan adná magát, hogy ez a könyv gyerekeknek szól, ám mégis számos olyan boldog pillanatot említ, amelyeket igazán csak a felnőttek érthetnek.

Kinek ajándékoznám? Aki szereti a cuki dolgokat, a pozitív gondolatokat, és lélekben egy picit gyerek maradt.

schiffer-stilus_no.JPGDr. Schiffer Miklós: Schiffer-stílus / Nő. A korszerű öltözet. Budapest, Lábnyom Könyvkiadó, 2015. 304 oldal. Dr. Schiffer Miklós: Schiffer-stílus / Férfi. A korszerű öltözet. Budapest, Lábnyom Könyvkiadó, 2015. 296 oldal.

Schiffer Miklós stílustanácsadó idén ősszel két könyvet is megjelentetett a korszerű ruházatról – férfiaknak és nőknek. A keménytáblás kiadványok számtalan színes fotóval illusztrálva végigvezetnek a különböző stílusokon, és azt is megtudhatjuk belőlük, schiffer-stilus_ferfi.JPGmelyek a „must have” darabok, vagyis amelyeket célszerű lenne tartalmaznia a ruhatárunknak, hogy minden eseményen alkalomszerűen jelenhessünk meg. A szerző szerint divatot vehetünk, de a stílust csak felépíteni lehet – ehhez ad hasznos tanácsokat, hogy megtalálhassuk a saját stílusunkat.

Kinek ajándékoznám? Aki szeret divatosan öltözni, figyeli a trendeket, és persze követi a Schiffer Miklós Stílus Facebook-oldalt.



ma_is_tanultam_valamit.jpgIndex: Ma is tanultam valamit. Budapest, Index.hu Zrt., 2015. 192 oldal.

Ez a könyv a tipikus „kávé mellé” műfajt képviseli, vagyis olyan rövid cikkeket tartalmaz, amelyeket egy kávé­szünetben kényelmesen át lehet futni. A kötet alapját az Index.hu Ma is tanultam valamit rovatának írásai adják, melyek egy részét kibővítették, illetve további 15 új cikket hozzátettek. A rovat számos tudományos érdekességet göngyölített már fel a fülhallgatók összegubancolódá­sá­nak rejtélyétől Napóleon magasságáig. A kötet 130 írást tartalmaz fotókkal és az Index grafikusainak rajzaival illusztrálva.

Kinek ajándékoznám? Aki szereti a tudományos érdekességeket, és olvassa a Ma is tanultam valamit rovatot.


az_interstellar_es_a_tudomany.JPGKip Thorne: Az Interstellar és a tudomány. Fordította: Kovács József. Budapest, Európa Könyvkiadó, 2015. 360 oldal.

Az idei év egyik legemlékezetesebb filmélménye volt számomra a Csillagok között (Interstellar) című Christopher Nolan-film. Ez a kötet a film tudományos hátterét magyarázza el közérthető formában. Szó van benne fekete lyukakról, féregjáratokról, gravitációs anomáliákról – csupa olyasmiről, amire filmnézés közben az ember csak bólint, hogy „Aha, science-fiction”, és úgy veszi, hogy ez mind csak spekuláció. Thorne kötetéből tételesen kiderül, hogy a látottakból mi az, aminek van valóságalapja, és az is, hogy mennyi.

Kinek ajándékoznám? Aki látta és szerette a Csillagok között című filmet, és számos „Az hogy lehet…?” kezdetű kérdés merült föl benne; továbbá sci-fi-rajongóknak és a természettudományok, elsősorban a csillagászat iránt érdeklődőknek.

generaciok_online.jpgTari Annamária: #yz Generációk online. Budapest, Tericum, 2015. 272 oldal.

Tari Annamária hosszú idő óta kutatja, miként hat az Információs Kor a mindennapjainkra. Legutóbb 2013-ban jelent meg könyve a témában Ki a fontos? Én vagy Én? címmel. A mostani kötet az online világban mutatott felhőtlenül boldog énkép és a valós életben megélt szorongások ellentétével foglalkozik, valamint hogy mennyiben más a mai fiatalok gyerekkora az online tér és a közösségi média térhódításából kifolyólag.

Kinek ajándékoznám? Aki nemcsak használja a digi­tális eszközöket, hanem érdekli is a személyiségre gya­ko­rolt hatásuk; illetve tanítóknak, tanároknak, szülőknek.


agrarbarok.JPGFrei Tamás: Agrárbárók. Magyarország az oroszok csapdájában. Pécs, Alexandra Kiadó, 2015. 496 oldal.

Ez már a negyedik kötet, amelyben André Calvi sorsát követhetjük nyomon (de persze nem szükséges sorban olvasni őket). Személy szerint eddig A bankárt kezdtem el, melynek az első 100 oldalából a következőket szűrtem le: Frei hihetetlenül jól ír, rendkívül képszerűen (avagy filmszerűen), a feszültséget végig fenntartva – ugyan­akkor annyira naturalisztikusan, különösen a kínzásos jeleneteknél, hogy az nem való mindenkinek (többek közt nekem sem). A már-már „jósnak” tekintett szerző ezúttal is aktuálpolitikai kérdéseket boncolgat egy fiktív regény keretein belül, ugyanakkor nem nehéz párhuzamot találni a valós eseményekkel sem.

Kinek ajándékoznám? Aki olvasta Frei korábbi köteteit, akit érdekel az aktuálpolitika, illetve aki szereti az izgalmas krimiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr288169770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása