Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Illusztrált gondolatmorzsák a boldogságról
Lisa Swerling – Ralph Lazar: A boldogság…

a_boldogsag_500_dolog_ami_boldogga_tesz.jpgA boldogságot sokan sokféleképpen definiálták már, mégis hajlamosak vagyunk úgy érezni, nem tudjuk pontosan megragadni, mi is az. A boldogság… című könyv nyomán apró, örömteli pillanatokként értelmezhetjük.

A The Happy Page nevű Facebook-oldalt 2013 júniu­sában hozta létre Lisa Swerling és Ralph Lazar művész házaspár. Itt kezdték el publikálni fekete-fehér rajzaikat, amelyek egy-egy boldog pillanatot örökítenek meg, illetve idéznek fel. Az oldal csakhamar igen népszerű lett, ma már több mint 2,5 millió kedvelője van. Nem csoda, hogy hamarosan könyv alakban is napvilágot láttak a rajzok, így született meg a Happiness Is… (A boldogság…) sorozat. Eddig három kötet jelent meg, ám 2018-ig összesen nyolcat terveznek. A pro­jekt olyannyira sikeres, hogy már számos nyelvre lefordították, köztük magyarra is.

A négyzet alakú könyvecske meleg sárga árnyalatú, füles borítóval jelent meg – csakúgy, mint az eredeti kiadás –, és 272 számozatlan oldalon 500 fekete-sárga képet tartalmaz egy-egy kapcsolódó gondolattal. Ennyivel a lényeget már le is írtam, az élmény azonban ennél jóval több. A stilizált, pálcika végtagú emberkék már önmagukban megmosolyog­tatóak, a melléjük írt gondolatok pedig egyrészt (pozitív) nosztalgikus érzéseket keltenek, másrészt új dolgok kipróbálására sarkallnak. Mégsem gyerekkönyvről van szó, hiszen számos olyan téma előkerül, amelyet csak felnőtt fejjel lehet igazán értékelni. Ilyenek például az élethelyzetekhez köthető képek: „amikor eljegyeznek”, „szülőnek lenni” vagy „egy osztálytalálkozó”( a képen „25 éves osztálytalálkozó” felirattal).

A legviccesebbek azok a rajzok, amelyek a mondandóhoz pluszpoént adnak. Ilyen például a „finom büdös sajt”, amelynél az egyik karakter legörbülő szájjal bámul az asztalon lévő sajtra, a másik meg egyenesen menekülőre fogja. Vagy ott van a „megtalálni a kulcsot”, ahol a lány a nyitott hűtőajtóban véli felfedezni a keresett kulcsát. Egyes képek finom iróniát csempésznek a boldog pillanatba: a „vásárolni” rajznál például a napszemüveges, remekül szórakozó hölgyet egy nem túl lelkes férfi követi, aki egy zacskókkal megrakott kiskocsit tol utána. (Azt már csak gondolatban tesszük hozzá, hogy talán fizetnie is neki kellett.) Vagy ott van a társadalomkritikának is beillő „cicás videókat nézni az interneten”, ahol is az asztalon a laptop mögött egy valódi macska illegeti magát, hogy megpróbálja magára vonni gazdái figyelmét. A „beteget jelenteni” kapcsán pedig elsőre naivan nem is értjük, hogy került a boldogságról szóló kötetbe, ám a mosolyogva ágyban fekvő emberkét és az éjjeliszekrényen lévő nyitott könyvet elnézve itt inkább egy rögtönzött szabadnapról van szó.

Egy-két rajz ezen túlmenően kulturális utalást is tartalmaz. Érdekes volt például rájönni, hogy a „belefeledkezni egy csodás festménybe” ábráján az emberkék Van Gogh Csillagos éj című festményét nézik éppen. Az „egy romantikus randevú” mondathoz tartozó rajzon pedig mintha a Tádzs Mahal skiccét fedezhetnénk fel a háttérben.

Az 500 közé bekerülő legtöbb élethelyzetre valóban mindenki jó érzéssel gondol. Persze az olyan képek megítélése némiképp szubjektív lehet, mint a „begöndöríteni a hajad”, ha valaki kimondottan egyenes hajat szeretne, vagy az „extra pepperoni”, ha valaki nem szereti a csípőset, esetleg a „bacon”, ha vegetáriánusnak ajándékoznánk a kötetet.

A boldogság… című könyvecske nem az a műfaj, ami arra való, hogy az ember az elejétől a végéig egy ültő helyében végigolvassa (bár nagy a kísértés). Már az oldalszám hiánya is arra serkenti a befogadót, hogy egyszerre csak egy-két gondolatot olvasson el belőle, és merüljön el a saját feltoluló érzéseiben. Éppen ezért lehet jó például az éjjeliszekrényre tenni, és reggelente egy-egy képen elmerengve pozitív érzésekkel nyitni a napot. Talán kevésbé direkt, mint ha egy bölcs mondásokat tartalmazó könyvecskével tennénk ugyanezt.

Lisa Swerling – Ralph Lazar: A boldogság… 500 dolog, ami boldoggá tesz. Fordította: Budaházy Árpád. Budapest, HVG Könyvek, 2015. 272 oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr98391264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása