Nerina blogja

Élményeim a könyvek világából

Útikönyv a flow-tevékenységekhez
Ken Robinson, Lou Aronica: Elemedben vagy?

elemedben_vagy_boritokep.png

Mit jelent, ha elemünkben vagyunk? Azt, hogy olyasmivel foglalkozunk, amiben teljesen elmerülünk, amit élvezünk, és az idő hipp-hopp elrepül – vagyis flow-élményt élünk át. Az Elemedben vagy? című könyv nem mást ígér, mint hogy rávezet, mely tevékenységek során tapasztalhatjuk meg ezt az érzést.

elemedben_vagy_borito.jpgNa, de miért is olyan fontos, hogy elemünkben legyünk? Mert ilyenkor pozitív érzéseket élünk meg, és a tevékenység feltölt bennünket. Az ideális az lenne, ha mindnyájunknak olyan munkája lehetne, amely során elemében van. Ehhez azonban előbb rá kell jönnünk, számunkra mi is ez az elfoglaltság.

Az Elemedben vagy? tulajdonképpen egy önismereti foglalkoztatókönyv, amihez akár rajzfüzetet és filctollat is mellékelhetnének, hiszen rengeteg olyan feladatot kapunk, amelyeket meg kellene oldani. (Vagyis leginkább akkor van értelme az egész kötetnek, ha – velem ellentétben – az olvasó valóban elvégzi ezeket a gyakorlatokat, hogy közelebb kerülhessen önmagához és az eleméhez.) A fejezetek különböző kérdéseken vezetnek végig bennünket: miben vagyunk jók, hogyan látják ezt mások, mit szeretünk csinálni, hogyan állunk hozzá az elemünkhöz, miként viszonyulunk a hasonló szenvedélyű emberekhez, hol tartunk most, és merre kéne indulnunk.

Érdekes volt például számomra belegondolni, hogy mivel telnek el a napjaim. Ha az ember fix időkeretek között dolgozik, vagy van egy kötött napirendje, úgy talán kevesebb időrabló tevékenységet űz (lásd túlzott facebookozás), mint ha kötetlen munkaidőben sok mindenbe belekap, de semminek nem ér a végére. Egy másik feladat arra hívja fel a figyelmet, hogy nem mindig van átfedésben, mit csinál az ember szívesen, és miben jó. Ha például szívesen festünk, de nem nagyon megy a dolog, beiratkozhatunk egy tanfolyamra, sőt akár – idővel – a felsőoktatásig is eljuthatunk, kérdés persze, hogy mennyire komolyan szeretnénk foglalkozni az elemünkkel. Vannak, akik több olyan dolgot is találnak életükben, amely során elemükben érzik magukat, ráadásul az évek múlásával lelkesedésünk tárgya is változhat.

 

Amiben jó vagyok

Amiben nem vagyok jó

Amit szeretek csinálni

 

Amit nem szeretek csinálni

 


A szerző számos inspiráló élettörténetet is elmesél, többek közt olyan emberekről, akik azután keresték meg, hogy elolvasták előző, Az alkotó elem (Budapest, HVG Könyvek, 2010) című könyvét. Ott van például az a férfi, aki informatikusként dolgozott, de mindig is vonzotta a bűvészet. Ő nem egyik napról a másikra adta fel a munkáját, hanem eleinte csak hobbiként űzte a bűvészkedést, majd szépen lassan eljött az az idő, amikor már meg is tudott élni a fellépésekből. Válthatunk persze radikálisan is – ilyenkor azért érdemes mérlegelni, hogy ha mégse jön be a dolog, mihez fogunk kezdeni.

Az Elemedben vagy? könnyed és inspiráló kötet, ugyanakkor nem váltja meg a világot. Az önismereti munkának csak a felét teszi ki az olvasás, a másik felét magunknak kell elvégeznünk azáltal, hogy megkeressük a saját válaszunkat a feltett kérdésekre. Vagyis elsősorban az vegye a kezébe ezt a kötetet, aki nem rest végigcsinálni a feladatokat, ellenkező esetben könnyen lehet, hogy súlytalan olvasmánynak fogja tartani.

Ken Robinson – Lou Aronica: Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget! Fordította: Mester Orsolya. Budapest, HVG Könyvek, 2014. 260 oldal.

 

A borítóképhez felhasznált fotó forrása
Pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://nerina.blog.hu/api/trackback/id/tr7312092649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nerina blogja

Könyvélményekről és egyéb könyves témákról egy szerkesztő-korrektor tollából. (Ha felvennéd velem a kapcsolatot, itt megteheted.)

A borítókép Ylanite Koppens munkája a Pexels.com-ról.

Mostanában olvasom

süti beállítások módosítása